11.10.06

Månadens Medkonstnär

Föreningen JA! introducerar härmed stolt vår månatligen återkommande programpunkt Månadens Medkonstnär. Varje månad kommer vi här på bloggen erbjuda plats för en av våra medkonstnärer.

-----------------------------------------------------------
November 2006 Astrid Göransson

Agusti 2006 Annika von Hauswolff

Mars 2006 Lisa Nyberg
-----------------------------------------------------------

10.10.06

Hjärnstorm i JA! och JA! i Hjärnstorm

I senaste numret av Hjärnstorm, #88-89 "Utanför/
Innanför – Konst & strategier, del II", hyllar och dissar
Dan Jönsson Föreningen JA!s verk Presskonferens/
Performance i artikeln "Kritik och konservatism -
Samtidskonstens alternativa teater".

Kolla var du kan köpa tidningen här

Läs intervju med Föreningen JA! på bloggen Konst som yrke

Erik Krikortz: Varför är kulturen så dålig på jämställdhet? Är inte konstnärer och kulturarbetare moderna och progressiva människor?

Föreningen JA!: För det första, konsten kan inte skiljas från resten av samhället, det är inga vattentäta skott däremellan. Det är inte möjligt att praktisera en konst utan patriarkat och kapitalism i ett patriarkalt och kapitalistiskt samhälle.

Visst finns det kritiska och till och med radikala röster inom kulturen, och inom konsten har det konstruerats en modell där kritiska diskussioner kan föras, men bara som institutionell kritik, alltså utan att kopplas till verkliga handlingar och förändringar. Makthavare, både i och utanför konstområdet, tjänar på att det läget består så de kan behålla sina positioner. Konsten är till sin konstruktion borgerlig, på så vis att frågan om ifall konsten är tillgänglig och möjlig är beror på klassbakgrund.

Detta är några av orsakerna till att konstområdet fortfarande är ojämlikt.

(...)

EK: Vilka möjligheter finns det, utöver ett jämställdhetsavtal, att göra den svenska konstscenen mer jämställd /jämlik med avseende på kön, klass och etnicitet?

FJA!: Lagstiftad kvotering istället för en informell och därtill ett systemförändrande jämställdhetsarbete vilket innebär att bearbeta och förändra det normsystem som är utgångspunkten för den rådande merit- och kvalitetsvärderingen.

Läs hela intervjun, gjord av Erik Krikortz, här

Remissvar från Föreningen JA! till Utbildnings- och kulturdepartementet.

Föreningen JA! har den 5 oktober 2006 ämnat in sitt remissvar gällande betänkandet SOU 2006:42 ”Plats på scen” till Utbildnings- och kulturdepartementet.
Läs sammanfattning nedan:

Sammanfattning
Föreningen JA! ställer sig helt bakom nödvändigheten av ett könsmaktsperspektiv i kulturpolitiken, och stödjer betänkandets intersektionella ansatts. Vi är eniga med kommittén om att kulturpolitiken måste genomsyras av ett kritiskt förhållningssätt till kulturarvet och till det historiska kvalitetsbegreppet.

Föreningen JA! ser liksom kommittén att den politiska styrningen gentemot de statliga institutionerna inte ska gälla vilka effekter konsten bör ha på publik och samhället, utan att styrningen enbart ska gälla organisation, repertoar och publikarbete, utifrån ”att män och kvinnor kan vara delaktiga på lika villkor”.

Föreningen JA! stödjet helt en intensifiering av arbetet med att jämställdhetsintegrering inom såväl scenkonstområdet som hela det kulturpolitiska fältet och ser nödvändighet en av att tillföra extra ekonomiska medel.

Föreningen JA! ser liksom kommittén nödvändighet av ett integrerat jämställdhetsperspektiv även inom andra sektorer såsom arbetsmarknadspolitiken och socialpolitiken för att de uppsatta jämställdhetsmålen inom scenkonstområdet ska kunna uppfyllas.

Föreningen JA! ser nödvändigheten av att en motsvarande utredning görs inom bildkonstens område.

Läs mer om Plats På Scen här